Linnunpontto.com etusivulle »
tilausTilauskaavake aukeaa uuteen ikkunaan/ välilehteen. Voit näin tutustua tuotteisiin tilauksen yhteydessä.    
Yhteistyössä: Planeetta Internet

  palaute  |  yhteystiedotVinkkejä talviruokintaan

Lintujen talviruokinta on monille lajille elinehto talven yli selviämisessä. Se turvaa linnuille ravinnon saannin, säästää niitä muuttomatkan vaaroilta ja antaa tilaisuuden aloittaa pesintä hyväkuntoisena. Talviruokinta on sitä paitsi kivaa, palkitsevaa ja monipuolisempaa kuin ehkä luulisi: noutopöydästä voi bongata jopa 50 lajia talven aikana.
     
Kerran aloitettua talviruokintaa on ehdottomasti jatkettava kevääseen asti. Jos ruokinta lopetetaan keskellä paukkupakkasia, linnut eivät välttämättä löydä uutta ruokapaikkaa vaan niiden käy huonosti.  
           
Syksylläkään ruokintaa ei tule aloittaa liian aikaisin ettei tule viivyttäneeksi muuttolintujen matkaanlähtöä. Sopiva aika talviruokinnan aloittamiseen on loka-marraskuu.
      
Mitä ankarampi talvi, sitä enemmän linnut tarvitsevat ruoka-apua. Tarjoile kuitenkin niin että ruokaa ei jää pilaantumaan.
        
Ruokintapaikka sijoitetaan niin että lähellä on puita tai pensaita pakopaikoiksi saalistavien petolintujen varalta. Toisaalta paikan tulisi olla riittävän avoin ettei kissa pääse yllättämään.
         
Ruokaa on hyvä tarjota useassa paikassa. Näin vältytään ravinnosta kilpailevien lintujen nahistelulta ja kaikki saavat kupunsa täyteen. 
      
Ruokintapaikan lähelle voi asettaa tarjolle hienoa hiekkaa, jotka eräät lintulajit napsivat kyytipojaksi ruoansulatusta helpottamaan.
        
Pidä ruokintapaikka siistinä salmonellan torjumiseksi. Tästä syystä on myös tärkeää valita ruokinta-automaatti, jossa linnut eivät pääse kävelemään ruokansa päällä.
     
Ruokintapaikan alle voi asetella kuusen havuja jotka estävät lintuja napostelemasta maahan pudonnutta likaantunutta murkinaa. Myös ruokintapaikan alus tulee siivota aika ajoin.
       
Kiikari ja lintukirja ovat oivia apuvälineitä lintujen seuraamiseen ruokintapaikalla. Näin alkanutta lintuharrastusta on kiva jatkaa keväällä muuttolintujen saapuessa.
        
Pilaantunutta tai suolaista ruokaa ei linnuille pidä tarjota.
    
Ympäristöystävällisintä on suosia kotimaisia ja luonnonmukaisia talviruokintatuotteita. Ulkomaisista siemenistä on löytynyt salmonellaa, raskasmetalleja sekä DDT-jäämiä.
     
Omenia ja pihlajanmarjaterttuja voi pakastaa syksyllä ja tarjota talvella herkkuateriana mm. rastaille.
    
Raskaan sarjan talviruokintaan kuuluu kotkien haaskaruokinta, josta osansa ottavat myös mm. korpit ja ketut. Puhtaan ruoan tarjoaminen on vaikuttanut olennaisesti merikotkan kannan elpymiseen tuhon partaalta. Toiminnan tukemisesta saat tietoa paikallisesta lintuyhdistyksestä

 © Luonto-Suomi Oy - Päivitetty 30.11.2012